RÖVIDEN A HOMEOPÁTIÁRÓL - 5
  +381 063/8-116-828
  info@homeopatiaferenc.com

RÖVIDEN A HOMEOPÁTIÁRÓL - 5 1073

 2023-08-10

A homeopátia az orvostudomány egyik ága. Európában - Svájc kivételével - a nem-konvencionáis, komplementer (KM, CAM) gyógymódok közé tartozó gyógyszeres, regulációs terápia, melynek a XXI. századi orvoslásban kiemelkedő szerep jut. A homeopátia története és alapelvei az ókorba nyúlnak vissza.

Mit jelent a "homeopátia" szó?

Két ógörög szóból alkották a homeopátia (vagy másképp homöopátia) elnevezést. A homoios előtag azt jelenti: "hasonló", míg a pathein jelentése "érzékelni, szenvedni".

Tehát a homeopátia annyit tesz, hasonló szenvedés tana.

 

A homeopátia keletkezése

A homeopátia legtöbbet emlegetett alapelve, a hasonlósági elv már legalább 2500 éve ismeretes, ugyanis kb. ennyi ideje annak, hogy Hippokratész görög orvos (i.e. 460-377), "az orvostudomány atyja" először említette: "Ugyanazok a dolgok, amelyek a betegséget okozzák, meg is gyógyítják azt." A középkorban Paracelsus (1493-1541), német orvos megállapítása: "Ami nagy adagban méreg, az kis adagban orvosság."

Ezen alapelveket gyakorlati gyógyító módszerként azonban csak két évszázada alkalmazzák. Samuel Hahnemann német orvos és gyógyszerész (1755-1843) vezette be ezt a gyógymódot, kidolgozva a homeopátia elveit és törvényeit. Méltán tekintik őt a homeopátia megalapítójának.

A homeopátia alapelvei

A homeopátia - melyet a nyelvújítás korában "hasonszenvészet" vagy "hasonszenvi gyógyászat" néven említenek - három alapelve a következő:

Hasonlósági elv - hasonló a hasonlót gyógyítja

A hasonlósági elv azt jelenti, hogy a beteg összes tünetére - testi, lelki, szellemi - választunk gyógyszert, mégpedig olyat, ami egészséges emberekben pont ezeket a tüneteket okozta.

A hasonlósági elv jelen van a konvencionális orvoslásban is. Nézzünk néhány példát:

Az allergének alacsony dózisát, például a polleneket, használunk az allergiás betegek u.n. deszenzitizációjára.

A stimuláns amfetamin-alapú gyógyszert, a Ritalint használjuk a figyelemzavaros, hiperaktív gyerekek gyógyításában.

A digitálisz nevű szer nagy dózisban rendszertelen szívműködést okoz, alacsony dózisban pedig gyógyítja ezt a betegséget.
KAPCSOLÓDÓ CSATOLMÁNYOK  szoveg.pdf